Artikelen

Advocaatkosten voor alimentatie aftrekbaar?

Publicatiedatum: 7 februari 2020

Bij een echtscheiding ontstaat er soms strijd om de alimentatie. In dat geval wordt geregeld een advocaat of mediator ingeschakeld. Maar kunt u deze kosten ook aftrekken van uw inkomstenbelasting? Hier sprak de rechtbank zich onlangs over uit. Wij zetten het voor u uiteen wanneer de advocaatkosten wel of niet aftrekbaar zijn.

Advocaatkosten bij alimentatie wel of niet aftrekbaar?

Uit de wet vloeit voort dat advocaatkosten voor de verkrijger van alimentatie aftrekbaar zijn als de procedure ter verkrijging van alimentatie voor hem of haar succesvol verloopt. Dit is logisch, want dan pas is er sprake van een bron van inkomen waarop eventuele kosten in mindering kunnen worden gebracht. Onlangs kwam voor de rechtbank in Breda de vraag aan de orde of de kosten ook aftrekbaar zijn als de verkrijger geen succes heeft.

Advocaatkosten bij alimentatie enkel aftrekbaar bij succes?

De rechtbank kwam tot de conclusie dat de kosten voor de verkrijger ook aftrekbaar moeten zijn als er geen succes wordt geboekt en er dus geen alimentatie wordt verkregen. Maar voorwaarde is dan wel, zo zegt de rechter, dat er een redelijke kans op succes moet zijn geweest.

Let op! Degene die alimentatie moet betalen, kan de kosten van de advocaat of mediator sowieso niet aftrekken. Dit staat los van de vraag of de procedure voor degene van wie de betaling geëist werd, al dan niet succesvol is verlopen.

Vragen over dit artikel?

Heeft u vragen over de aftrek van de juridische kosten vanwege een eis tot alimentatie? Neem dan contact met ons op.

mr. Denny Vermeer

Directeur

Denny Vermeer is in 2009 afgestudeerd in ondernemingsrecht en in 2011 in fiscaal recht, beide aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Denny is zijn carrière in 2008 begonnen bij Zantboer & Partners en is inmiddels samen met Roderik de Beukelaer als directeur eindverantwoordelijk voor de praktijk. Denny adviseert familiebedrijven en hun aandeelhouders over een breed scala aan fiscale onderwerpen en heeft een focus op structureren. Denny is ambitieus en daadkrachtig en sterk gericht op de ontwikkeling van teamleden en het kantoor.

Contactformulier

  •  *
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *