Artikelen

Box 3 stelsel in 2017 en 2018 in strijd met EVRM

Publicatiedatum: 27 december 2021

De Hoge Raad heeft afgelopen vrijdag geoordeeld dat de vermogensrendementsmix van box 3 in 2017 en 2018 in strijd is met het ongestoord genot van eigendom en het discriminatieverbod.

De wettelijke regeling van box 3 houdt kort gezegd in dat, afhankelijk van de omvang van het vermogen, verondersteld wordt dat een deel van dat vermogen gespaard en een deel belegd wordt (de zogenoemde ‘vermogensmix’). Voor beide vermogenselementen is wettelijk vastgelegd welk rendement men geacht wordt daarmee te behalen (het forfait). Hierbij wordt geen rekening gehouden met de werkelijke keuze van belastingplichtigen of het daadwerkelijke rendement. De Hoge Raad acht deze forfaitaire verdeling van het box 3-vermogen in de onderhavige zaak in strijd met het ongestoord genot van eigendom en het discriminatieverbod en heeft bepaald dat in deze zaak een heffing over het lagere, werkelijke rendement meer past dan een heffing over het hogere forfaitaire rendement.

Het is momenteel onduidelijk wat de gevolgen van deze uitspraak zijn voor betaalde box 3 heffing in 2017 en 2018 voor andere belastingplichtigen, en op welke wijze de wetgever deze strijdigheid gaat oplossen. De verdere voortgang houden wij vanzelfsprekend nauwgezet in de gaten en uiteraard zullen wij u informeren over eventuele nieuwe ontwikkelingen.

Stel uw vraag aan een specialist

Bent u benieuwd of Zantboer & Partners iets voor u kan betekenen of heeft u vragen over dit artikel? Praat eens met Denny Vermeer. Dat kan telefonisch, bij ons op kantoor in Rotterdam of Breda, of op een locatie van uw keuze. We maken graag kennis!

mr. Denny Vermeer

Directeur

Denny Vermeer is in 2009 afgestudeerd in ondernemingsrecht en in 2011 in fiscaal recht, beide aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Denny is zijn carrière in 2008 begonnen bij Zantboer & Partners en is inmiddels samen met Roderik de Beukelaer als directeur eindverantwoordelijk voor de praktijk. Denny adviseert familiebedrijven en hun aandeelhouders over een breed scala aan fiscale onderwerpen en heeft een focus op structureren. Denny is ambitieus en daadkrachtig en sterk gericht op de ontwikkeling van teamleden en het kantoor.

Contactformulier

  •  *
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *