Artikelen

Indiening wetsvoorstel afschaffing open CV opnieuw uitgesteld

Publicatiedatum: 24 februari 2022

De indiening van het Wetsvoorstel Wet aanpassing fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen is wederom uitgesteld. De verwachting is dat het wetsvoorstel wordt ingediend bij de Tweede Kamer in het derde kwartaal van 2023. Dit heeft Staatssecretaris Van Rij van Fiscaliteit en Belastingdienst aangegeven in een brief over de beleidsprioriteiten voor de huidige kabinetsperiode. De aanleiding is de herprioritering van andere reeds lopende en aanstaande wetsvoorstellen.

Het wetsvoorstel maakte in haar oorspronkelijke vorm een einde aan de vennootschapsbelastingplicht van de commanditaire vennootschap en familiefondsen. De inwerkingtreding ervan was beoogd op 1 januari 2022. Het wetsvoorstel was aangeboden ter internetconsultatie en zou deel uitmaken van het belastingplan 2022. Op deze consultatie zijn veel reacties uit de praktijk gekomen. Ook Zantboer & Partners heeft samen met Moore DRV gereageerd. Uiteindelijk is besloten de inwerkingtreding uit te stellen. Het wetsvoorstel maakte ook geen onderdeel uit van het belastingplan. Aanvankelijk zou het wetsvoorstel in de winter van 2021/2022 separaat worden aangeboden aan de Tweede Kamer, maar dat wordt dus uitgesteld tot het derde kwartaal van 2023. Eerder werd al bekend gemaakt dat de voorgenomen wijziging ten aanzien van het familiefonds niet langer onderdeel zal uitmaken van het wetsvoorstel. Deze aanpassing wordt later bezien in een breder fiscaal kader.

Meer weten?

Bent u benieuwd of Zantboer & Partners iets voor u kan betekenen of heeft u vragen over dit artikel? Praat eens met Denny Vermeer. Dat kan telefonisch, bij ons op kantoor in Rotterdam of Breda, of op een locatie van uw keuze. We maken graag kennis!

mr. Denny Vermeer

Directeur

Denny Vermeer is in 2009 afgestudeerd in ondernemingsrecht en in 2011 in fiscaal recht, beide aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Denny is zijn carrière in 2008 begonnen bij Zantboer & Partners en is inmiddels samen met Roderik de Beukelaer als directeur eindverantwoordelijk voor de praktijk. Denny adviseert familiebedrijven en hun aandeelhouders over een breed scala aan fiscale onderwerpen en heeft een focus op structureren. Denny is ambitieus en daadkrachtig en sterk gericht op de ontwikkeling van teamleden en het kantoor.

Contactformulier

  •  *
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *