Artikelen

‘Jubelton’ mogelijk per 1 januari 2023 verlaagd naar € 27.000

Publicatiedatum: 4 maart 2022

De schenkingsvrijstelling eigen woning, ook wel bekend als de ‘jubelton’, wordt mogelijk per 1 januari 2023 al verlaagd. Dat heeft Staatssecretaris Marnix van Rij (fiscaliteit) laten weten op 1 maart. Het kabinet gaat deze mogelijkheid bekijken naar aanleiding van eerdere kritiek op het plan de jubelton pas per 2024 af te schaffen. Eerder afschaffen is niet mogelijk gezien de nodige structuuraanpassing in de systemen van de Belastingdienst.

Een verlaging van de vrijstelling van € 106.671 (2022) naar € 1 is uitvoeringstechnisch mogelijk en zou het meest vergelijkbaar zijn met een afschaffing, maar is volgens de staatssecretaris niet logisch. Het is voor ouders namelijk nog steeds mogelijk een eenmalig verhoogde schenking aan een kind te doen van € 27.231, zonder dat daar een specifiek bestedingsdoel aan is verbonden. Het eerder verlagen van de vrijstelling voor de eigen woning naar € 1 zou de begrijpelijkheid voor de burger niet ten goede komen, aldus de staatssecretaris. Het ligt daarom voor de hand om het bedrag van de eenmalige verhoogde vrijstelling tussen ouders en kinderen van € 27.231 vanaf 2023 te gaan hanteren als minimale ondergrens voor de schenkingsvrijstelling eigen woning. Hiermee wordt de jubelton in feite alsnog eerder afgeschaft. Na het krokusreces zal het kabinet de Tweede Kamer hierover inlichten.

Vanzelfsprekend houden wij de verdere voortgang nauwgezet in de gaten en uiteraard zullen wij u informeren over eventuele nieuwe ontwikkelingen.

Meer weten?

Bent u benieuwd of Zantboer & Partners iets voor u kan betekenen of heeft u vragen over dit artikel? Praat eens met Denny Vermeer. Dat kan telefonisch, bij ons op kantoor in Rotterdam of Breda, of op een locatie van uw keuze. We maken graag kennis!

mr. Denny Vermeer

Directeur

Denny Vermeer is in 2009 afgestudeerd in ondernemingsrecht en in 2011 in fiscaal recht, beide aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Denny is zijn carrière in 2008 begonnen bij Zantboer & Partners en is inmiddels samen met Roderik de Beukelaer als directeur eindverantwoordelijk voor de praktijk. Denny adviseert familiebedrijven en hun aandeelhouders over een breed scala aan fiscale onderwerpen en heeft een focus op structureren. Denny is ambitieus en daadkrachtig en sterk gericht op de ontwikkeling van teamleden en het kantoor.

Contactformulier

  •  *
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *