{"image" : "https://zantboer.nl/workspace/images/18_rev_01-1434979153.jpg", "title" : "", "thumb" : "", "url" : "" }

Advocaatkosten voor alimentatie aftrekbaar?

Bij een echtscheiding ontstaat er soms strijd om de alimentatie. In dat geval wordt geregeld een advocaat of mediator ingeschakeld. Maar kunt u deze kosten ook aftrekken van uw inkomstenbelasting? Hier sprak de rechtbank zich onlangs over uit. Wij zetten het voor u uiteen wanneer de advocaatkosten wel of niet aftrekbaar zijn.

Advocaatkosten bij alimentatie wel of niet aftrekbaar?

Uit de wet vloeit voort dat advocaatkosten voor de verkrijger van alimentatie aftrekbaar zijn als de procedure ter verkrijging van alimentatie voor hem of haar succesvol verloopt. Dit is logisch, want dan pas is er sprake van een bron van inkomen waarop eventuele kosten in mindering kunnen worden gebracht. Onlangs kwam voor de rechtbank in Breda de vraag aan de orde of de kosten ook aftrekbaar zijn als de verkrijger geen succes heeft.

Advocaatkosten bij alimentatie enkel aftrekbaar bij succes?

De rechtbank kwam tot de conclusie dat de kosten voor de verkrijger ook aftrekbaar moeten zijn als er geen succes wordt geboekt en er dus geen alimentatie wordt verkregen. Maar voorwaarde is dan wel, zo zegt de rechter, dat er een redelijke kans op succes moet zijn geweest.

Let op! Degene die alimentatie moet betalen, kan de kosten van de advocaat of mediator sowieso niet aftrekken. Dit staat los van de vraag of de procedure voor degene van wie de betaling geëist werd, al dan niet succesvol is verlopen.

Heeft u vragen over de aftrek van de juridische kosten vanwege een eis tot alimentatie? Neem dan contact met ons op.


Gelieerd aan:

Lid van:

Contact

Zantboer & Partners B.V.
Postbus 8560
3009 AN Rotterdam

Bezoekadres:
Hoofdweg 54
3067 GH Rotterdam

Tel.: +31 (0)10 - 421 20 40
Fax: +31 (0)10 - 421 03 50

E-mail: info@zantboer.nl

KvK: 24369370
BTW: NL813954629B01