Artikelen

Rekening voor lastenverlaging i.v.m. inflatie deels bij ondernemers en vermogenden

Publicatiedatum: 1 september 2022

Na een marathonsessie zijn de coalitiepartijen en het kabinet het woensdagochtend eens geworden over de inkomsten en uitgaven van de Rijksoverheid, aldus premier Mark Rutte en vicepremier Sigrid Kaag. Volgens ingewijden gaat het kabinet volgend jaar 14 tot 15 miljard euro vrijmaken om de lasten van de gestegen prijzen enigszins te verzachten voor de burgers. De inkomstenbelasting in box 1 zal worden verlaagd. Om dit op te vangen zullen bedrijven en vermogenden meer belasting gaan betalen.

Verlaging van de inkomstenbelasting in box 1

De arbeidskorting in de inkomstenbelasting wordt verhoogd, en het tarief van de eerste belastingschijf gaat omlaag. Deze wijzigingen zullen pas volgend jaar ingaan, want vanwege uitvoeringsproblemen is doorvoering van deze maatregelen dit jaar niet meer mogelijk. De verlaging zorgt voor een aanzienlijke lastenverlichting, die voor een groot deel wordt gefinancierd door een belastingverhoging voor bedrijven en vermogenden.

Gevolgen voor bedrijven en vermogenden

De eerste schijf van de vennootschapsbelasting (voor winsten tot € 200.000) gaat omhoog van 15% naar 19%. Ondernemers en vermogenden die hun onderneming of vermogen in bv’s hebben gestructureerd, worden hierdoor geraakt. Vermogende particulieren zullen de voorgestelde tariefverhoging in box 3 ook voelen: dit tarief gaat stapsgewijs omhoog van 31% naar 34%.

De precieze inhoud van de begroting wordt bekend gemaakt op Prinsjesdag. Dit jaar valt die op 20 september. Vanzelfsprekend volgen wij de ontwikkelingen op de voet en informeren wij u over de ontwikkelingen.

Stel uw vraag aan een specialist

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.

Paul van Gelderen

Belastingadviseur

Paul van Gelderen heeft als belastingadviseur van vermogende families ruime ervaring opgedaan en werkt sinds november 2020 (weer) bij Zantboer & Partners waar hij adviseert over vermogensstructurering en estate planning. Hij heeft een bijzondere belangstelling voor (advisering over) kunst en goede doelen en publiceert daar met enige regelmaat over. Paul is lid van de specialistengroep ‘estate planning’ van Register Belastingadviseurs en volgt momenteel de opleiding tot mediator.

Contactformulier

  •  *
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *