Artikelen

Uitvoering registratie UBO-register opnieuw uitgesteld

Publicatiedatum: 2 augustus 2022

Het ministerie van Financiën heeft besloten om de uitvoering van het UBO-register met enkele maanden uit te stellen.

Onlangs informeerden wij u over antwoorden die Minister Kaag van Financiën had gegeven aan de Tweede Kamer inzake het UBO-register. Uit deze antwoorden werd onder meer duidelijk dat het UBO-begrip verder zal worden aangescherpt. Daarnaast bleek dat de Kamer van Koophandel een achterstand had opgelopen bij de verwerking van de registraties. Inmiddels is daarom besloten tot een verder uitstel van de uitvoering van het UBO-register met enkele maanden, zo meldt het Financieel Dagblad.

De wettelijk verplichte registratiedatabase is een uitvloeisel van Europese regels om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan en behelst een overzicht van alle personen die de uiteindelijke eigenaar — de ultimate beneficial owner — zijn van een bedrijf, of zeggenschap hebben over een organisatie. De registratie is verplicht voor o.a. iedereen die een economisch belang van meer dan 25% heeft in een onderneming en de opgaaf daartoe moest uiterlijk 27 maart jl. gedaan zijn.

De zorgen die bij ondernemers spelen rondom de privacy van UBO’s hebben er toe geleid dat veel van hen tot het allerlaatste moment hebben gewacht om zich in te schrijven in het UBO-register. Doordat er rond de inschrijfdeadline een enorme hoeveelheid aanmeldingen binnenkwam, is de verwerking hiervan vastgelopen. Minister Kaag gaf eerder al aan dat het langer kon duren voordat de volledige werkvoorraad bij de Kamer van Koophandel was verwerkt en dat 1 september niet haalbaar leek. Ongeveer een derde van de ontvangen aanvragen moet namelijk nog worden verwerkt. Financiële instellingen vreesden voor omzetverlies nu de Kamer van Koophandel zijn bestanden niet op orde heeft en het UBO-register nog niet is gevuld. Zij mogen entiteiten namelijk niet als klant aannemen wanneer deze niet staan ingeschreven in het register. Om te waarborgen dat nieuwe dienstverlening doorgang kan vinden, is besloten om de uitvoering van het UBO-register uit te stellen tot 1 januari 2023. Dit houdt in dat binnen de financiële sector nieuwe zakelijke relaties kunnen worden aangegaan met entiteiten die hun registratie al wel hebben verstuurd naar de KvK, maar nog geen bevestiging hebben ontvangen dat deze verwerkt is. Entiteiten die nog niet hebben geregistreerd, blijven echter onverminderd in gebreke.

Wij houden verdere ontwikkelingen vanzelfsprekend nauwlettend in de gaten.

Stel uw vraag aan een specialist

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.

Paul van Gelderen

Belastingadviseur

Paul van Gelderen heeft als belastingadviseur van vermogende families ruime ervaring opgedaan en werkt sinds november 2020 (weer) bij Zantboer & Partners waar hij adviseert over vermogensstructurering en estate planning. Hij heeft een bijzondere belangstelling voor (advisering over) kunst en goede doelen en publiceert daar met enige regelmaat over. Paul is lid van de specialistengroep ‘estate planning’ van Register Belastingadviseurs en volgt momenteel de opleiding tot mediator.

Contactformulier

  •  *
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *