Artikelen

Verlaging schenkingsvrijstelling eigen woning (jubelton) vindt doorgang per 1 januari 2023

Publicatiedatum: 9 maart 2022

Onlangs informeerden wij u over de mogelijke verlaging van de schenkingsvrijstelling eigen woning (jubelton) van € 106.671 (2022) per 2023. Het kabinet heeft inmiddels besloten de invoering van deze voorgenomen verlaging voort te zetten. Per 1 januari 2023 zal naar alle waarschijnlijkheid de vrijstelling derhalve worden verlaagd tot € 27.231. Daarmee komt deze vrijstelling gelijk te staan aan het bedrag van de eenmalige vrijstelling voor schenkingen van ouders aan hun kinderen, zonder specifiek bestedingsdoel.

Eerder werd in het coalitieakkoord al de ambitie uitgesproken de jubelton definitief af te schaffen, met het oog op het aanpakken van de ongelijkheid op de huidige gespannen woningmarkt. Het definitief afschaffen van de vrijstelling voor de eigen woning zal een jaar later dan ook doorgang vinden, namelijk per 1 januari 2024. Beide voornemens zullen worden opgenomen in het wetsvoorstel Belastingplan 2023.

Dit jaar kan de ‘jubelton’ dus voor het laatst in volle omvang worden benut. Aan het gebruik van de vrijstelling zijn voorwaarden verbonden.

Meer weten?

Bent u benieuwd of Zantboer & Partners iets voor u kan betekenen of heeft u vragen over dit artikel? Praat eens met Paul van Gelderen. Dat kan telefonisch, bij ons op kantoor in Rotterdam of Breda, of op een locatie van uw keuze. We maken graag kennis!

mr. Denny Vermeer

Directeur

Denny Vermeer is in 2009 afgestudeerd in ondernemingsrecht en in 2011 in fiscaal recht, beide aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Denny is zijn carrière in 2008 begonnen bij Zantboer & Partners en is inmiddels samen met Roderik de Beukelaer als directeur eindverantwoordelijk voor de praktijk. Denny adviseert familiebedrijven en hun aandeelhouders over een breed scala aan fiscale onderwerpen en heeft een focus op structureren. Denny is ambitieus en daadkrachtig en sterk gericht op de ontwikkeling van teamleden en het kantoor.

Contactformulier

  •  *
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *