Artikelen

Wetsvoorstel excessief lenen bij eigen vennootschap aangenomen door Tweede Kamer

Publicatiedatum: 16 september 2022

Eerder schreven wij over het uitstel van behandeling van het wetsvoorstel ‘Wet excessief lenen bij de eigen vennootschap’. Op 1 oktober 2021 had de staatssecretaris van Financiën een verzoek gedaan aan de Tweede Kamer voor uitstel van de behandeling van deze wet. Op 13 september 2022, bijna een jaar nadien, is de wet door de Tweede Kamer zonder moties of amendementen aangenomen. De wet zal per 1 januari 2023 in werking treden, waarbij 31 december 2023 de eerste peildatum van de schuldenpositie is.

De Wet

Met de wet wordt beoogd om leningen van een vennootschap aan diens aanmerkelijkbelangaandeelhouder (“AB-houder” die, kort gezegd, een belang van minimaal 5% in de vennootschap heeft) te ontmoedigen. Op basis van de maatregel in de wet moet vanaf 31 december 2023 in box 2 een fictieve winstuitdeling tegen een tarief van 26,9% (tarief: 2022) in aanmerking worden genomen voor zover de schulden van de AB-houder en diens partner aan de eigen vennootschap gezamenlijk meer bedragen dan € 700.000. Deze grens was in eerste instantie € 500.000. De maatregel geldt ook voor schulden bij de vennootschap van bloed- en aanverwanten van de AB-houder en de partners van die bloed- en aanverwanten. Eigenwoningschulden met een hypotheekrecht of eigenwoningschulden aangegaan vóór 1 januari 2023 worden niet meegerekend, mits voor deze schulden hypotheekrenteaftrek bestaat.

Als de Eerste Kamer de “Wet excessief lenen bij de eigen vennootschap” ook aanneemt, zal deze dus op 1 januari 2023 in werking treden. Wij zullen u uiteraard informeren over nieuwe ontwikkelingen.

Stel uw vraag aan een specialist

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.

Paul van Gelderen

Belastingadviseur

Paul van Gelderen heeft als belastingadviseur van vermogende families ruime ervaring opgedaan en werkt sinds november 2020 (weer) bij Zantboer & Partners waar hij adviseert over vermogensstructurering en estate planning. Hij heeft een bijzondere belangstelling voor (advisering over) kunst en goede doelen en publiceert daar met enige regelmaat over. Paul is lid van de specialistengroep ‘estate planning’ van Register Belastingadviseurs en volgt momenteel de opleiding tot mediator.

Contactformulier

  •  *
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *