Artikelen

Wetsvoorstel excessief lenen bij eigen vennootschap aangenomen door Tweede Kamer

Publicatiedatum: 16 september 2022

Eerder schreven wij over het uitstel van behandeling van het wetsvoorstel ‘Wet excessief lenen bij de eigen vennootschap’. Op 1 oktober 2021 had de staatssecretaris van Financiën een verzoek gedaan aan de Tweede Kamer voor uitstel van de behandeling van deze wet. Op 13 september 2022, bijna een jaar nadien, is de wet door de Tweede Kamer zonder moties of amendementen aangenomen. De wet zal per 1 januari 2023 in werking treden, waarbij 31 december 2023 de eerste peildatum van de schuldenpositie is.

De Wet

Met de wet wordt beoogd om leningen van een vennootschap aan diens aanmerkelijkbelangaandeelhouder (“AB-houder” die, kort gezegd, een belang van minimaal 5% in de vennootschap heeft) te ontmoedigen. Op basis van de maatregel in de wet moet vanaf 31 december 2023 in box 2 een fictieve winstuitdeling tegen een tarief van 26,9% (tarief: 2022) in aanmerking worden genomen voor zover de schulden van de AB-houder en diens partner aan de eigen vennootschap gezamenlijk meer bedragen dan € 700.000. Deze grens was in eerste instantie € 500.000. De maatregel geldt ook voor schulden bij de vennootschap van bloed- en aanverwanten van de AB-houder en de partners van die bloed- en aanverwanten. Eigenwoningschulden met een hypotheekrecht of eigenwoningschulden aangegaan vóór 1 januari 2023 worden niet meegerekend, mits voor deze schulden hypotheekrenteaftrek bestaat.

Als de Eerste Kamer de “Wet excessief lenen bij de eigen vennootschap” ook aanneemt, zal deze dus op 1 januari 2023 in werking treden. Wij zullen u uiteraard informeren over nieuwe ontwikkelingen.

Stel uw vraag aan een specialist

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op.

mr. Roderik de Beukelaer

Directeur

Roderik werkt sinds 2018 bij Zantboer & Partners en is samen met Denny Vermeer als directeur eindverantwoordelijk voor de praktijk. Hij is in 2008 afgestudeerd in fiscaal recht aan de Universiteit van Tilburg en in notarieel recht aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daarnaast heeft Roderik de mediationopleiding afgerond. Hij is betrokken bij de advisering van familiebedrijven en vermogende particulieren en heeft een focus op estate planning. Hij is lid van de Vereniging van Collaborative Professionals en doceert in de Juridische Specialisatieopleiding Familierecht van het Instituut voor Mediation en Familierecht Opleiding (IMFO). Roderik is enthousiast en deskundig en heeft een sterk probleemoplossend vermogen.

Contactformulier

  •  *
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *